вторник, 15 ноември 2011 г.

Остеопорозата

Oстеопорозата представлява системно обменно заболяване на костта, характеризиращо се с намаляване на костната маса. Води до повишена чупливост на костите и повишен риск от счупване дори и при незначителна травма. Това е едно от най-често срещаните заболявания - засяга всяка трета жена над 50 г., като с напредване на възрастта честотата се повишава. Мъжкият пол е потърпевш в много по-малка степен.

 Първичната остеопороза е пряко възрастово провокирана и се среща предимно при жени. Роля за появата й имат и начинът на хранене, особено в детската възраст, когато костта напрупва костна маса, движение, тютюнопушене, употреба на алкохол, прекаляването с кафе. Вторичната остеопороза се появява в хода на налични други заболявания. Най-честата причина са проблеми с щитовидната жлеза, захарен диабет, стомашно-чревни заболявания, свързани с нарушено всмукване на хранителните вещества, тежки чернодробни заболявания.Този тип остеопороза засяга и пациенти в по-млада възраст. Тя се среща в еднаква честота при мъже и жени. Немалко медикаменти могат при продължителна употреба да доведат до лекарствено предизвикана остеопороза. Това са кортизоновите препарати, медикаменти за разреждане на кръвта, приемани от множество пациенти със сърдечносъдови заболявания, някои антидепресанти и антиконвулсивни медикаменти.

       Как се диагностицира? Най-точният метод за момента е ДХА (двойноенергийна абсорбциометрия). Това е вид рентгенов метод с минимално облъчване за пациента. Измерването се прави на бедрена шийка или гръбначен стълб. Има възможност за измерване и на цяло тяло, но това се налага предимно при научни изследвания и няма приложение в широката практика. В миналото, а и сега с цел скрининг се използва ултразвуково измерване на петната кост или китката, но този метод е неточен и може да даде фалшиво положителен резултат. Има смисъл да се изследва костна плътност след настъпване на менопаузата, тъй като преди това отделяните женски полови хормони предпазват от остеопороза.
Изследванията се правят от рентгенов лаборант и се “разчитат” от ревматолог или ендокринолог.

      Колко често да се измерва костната плътност? Не по-често от веднъж годишно с цел профилактика. При започнато лечение важи същото правило, освен ако пациентът няма нови оплаквания или не получи счупване. Тогава може да се направи изследване след 6 месеца. След лечение показателите при контролното изследване не се променят драстично. Терапията има за цел да спре остеопорозата и да подобри качеството на костта, което не може да се удостовери с измерване на костната плътност. То се доказва с биопсия на костта, в ежедневието това е изключително сложно, болезнено и ненужно изследване.

       Боли ли остеопорозата? Често. Обикновено болка се появява в кръста или в гръдната част на гръбначния стълб, особено след натоварване и при продължително стоене прав. Понякога протича без болка, като единственият симптом, който забелязват пациентите, е намаляване на ръста. Това се дължи на микроскопични скупвания на телата на гръбначните прешлени, които водят до намаляване на тяхната височина и постепенна поява на лека гърбица.

        Лечима ли е остеопорозата? Категорично да! Преди около две десетилетия разполагахме с един-единствен медикамент за лечението й, като се наблягаше основно на диетичен режим, прием на храна, богата на калций и на витамин D. В момента на пазара има множество медикаменти за лечение на остеопорозата, предимно от групата на бифосфонати и калцитонин. Неделима част от медикаментозната терапия е правилният начин на хранене и двигателен режим. Необходимо е дневният прием на калций с храната да е 1200 мг елементарен калций, а витамин D - 800 единици дневно. Количеството необходим калций се осигурява от една кофичка кисело мляко и 50 г сирене дневно, като задължително в седмичното меню присъстват риба и ядки (орехи, бадеми, сусам, тиквено семе). Пациентите с остеопороза трябва да изминават пеша поне по 1-2 км дневно. Има групи за гимнастика, включително към Асоциацията жени без остеопороза.
         
          Колко трае лечението? Цял живот. Това е заболяване като захарния диабет и артериалната хипертония. Ако се приема медикамент няколко месеца, след това се прекъсне - просто няма никакъв смисъл. Остеопорозата е заболяване, пораждащо изключителни социални, икономически, медицински и психологически проблеми. Независимо от понякога почти безсимптомното й протичане, рискът от счупване при незначителна травма е много голям. Най-чести са счупванията на бедрената шийка, които водят до продължително обездвижване на пациента. А смъртността от усложнения в рамките на 1 г. след преживяно счупване може да достигне до 30-50%. Именно поради това е необходимо изследване на рисковите групи и системното им лечение.

 Д-р Даниела Янева http://www.24chasa.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар