събота, 15 октомври 2011 г.

Болки в кръста и гръбначния стълб

       Гръбначният стълб се състои от 33 прешлена, обособени в 5 отдела: опашен, кръстов, поясен, гръден и шиен. Между прешлените са разположени връзки изградени от хрущял. С тази си конструкция човек може да се огъва, извива и върти в различни посоки.
         Съединявайки се, прешлените образуват канал, в който се намира гръбначният мозък. От него излизат нервни влакна тридесет и едно от които, са разположени по цялата му дължината. Обоняние, зрение, слух, мускули, хормонални жлези и други органи зависят от контрола на гръбначния стълб.
         Дисковата херния възниква вследствие дегенеративно - дистрофични изменения на междупрешленните дискове, както и при вдигане на тежести по време на състезания, или някакъв нещастен случай. Най-често проблемите са в резултат на натрупани травми, както при вдигане на тежест при наведено тяло напред или усукано в кръста, дребни инциденти, както и вдигане на тежки предмети в ежедневието, носене и гушкане на деца, тежки пазарски чанти и т.н., всичко това може да доведе до болки в кръста и травмиране на диска.

Нарастващото натоварване върху диска води до деформации на външната стена. Центърът (nucleus pulposus) на подутия диск е все още задържан от външната стена. С напредване на възрастта фиброзния пръстен претърпява дегенеративни промени, неговите фибри лесно могат да се разкъсат и част от пулпозното ядро да излезе навън. Появилата се възпалителна реакция е, или от дразнението на нервното коренче на гръбначния мозък от деформирания диск, или от откъснати части на диска.. Може да има болка в кръста, или крака.

Най-често срещаните дискови хернии са в поясния дял на гръбначния стълб. Често това е една от причините за болка в кръста, бедрата, прасеца или по целия долен крайник. Симптоми на дисковата херния са: изтръпване, мускулна скованост или слабост. Рядко се срещат и дискови хернии в областта на шията и шийните прешлени. Те могат да възбудят болка в ръцете и врата, изтръпване и слабост.

 Най-точния начин за оценка на състоянието на диска е чрез магнитен резонанс (ЯМР). Един ЯМР може да разкрие какво е състоянието на дисковете, нервните коренчета, или патология засягащи тези структури. 

Болките в гърба могат да бъдат лекувани без хирургическа намеса. Единствено в определени случаи се налага незабавна такава - болки които не се повлияват дълго от никакви консервативни методи, херниране в областта на "cauda equina" на гръбанчния мозък, или при чести парези.

 Операцията крие и някои рискове: лекарски грешки, нежелани лекарствени реакции при анестезия, реакции към лекарства, инфекции. В някои случаи - парализа на пациента. Некортикостероидни -противовъзпалителни средства и стероидни инжекции, могат да облекчат симптомите само за кратък срок, а продължителната им употреба, да доведе до тежки сърдечно - съдови и стомашно - чревни усложнения.

 За да не се стигне до тежки патологии и оперативна намеса при болки в кръста от претоварване, или неправилна стойка, ние ви препоръчваме да ползвате нашия продукт Торфозол.

2 коментара:

  1. ivan каза...

    Торфазола е хубав, но върши работа само в по - леките случай , според мен! На мен ми помогна един кинезитерапевт със една спецялна терапия продъжително лечение. Човека работи в болница Полимед и е много в час. И сега като засъсам той ми помага, нищо друго !

  2. stoineff каза...

    @ivan Разбира се, че масажите при кинезитерапевт са незаменими. "Торфозол" е сравнително по - евтин вариант обаче. За 10 процедури ще платите само 14. 00 лв. Докато както всички знаем, добрият кинезитерапевт взима 30 лв. само за 1 посещение. Освен това при артрози, артрити, ревматизъм, или ако има скъсване на диска (дискова херния) - кинезитерапевта е безпомощен, а "Торфозол" дава добри резултати!

Публикуване на коментар